Οι πίτες του Ζαγοριού

Μια από τις σπεσιαλιτέ των  Ζαγοροχωριών είναι οι γευστικότατες πίτες.

Φτιαγμένες με όλα τα είδη συστατικών, από χόρτα του βουνού, μέχρι φέτα, ζυμαρικά, αλεύρι και αυγά και, φυσικά, με μυρωδάτα τοπικά καρυκεύματα και βότανα, αποτελούν τέχνη, αλλά και το βασικό τοπικό έδεσμα. Οι πίτες του Ζαγορίου προήλθαν από την ανάγκη οι λιγοστές προμήθειες να ταΐσουν πολλά στόματα κι αυτός είναι ο λόγος που οι συνταγές τους είναι (φαινομενικά μόνο!) απλές: η μοναδική τους γεύση είναι το αποτέλεσμα αμέτρητων μικρών μυστικών που περνάνε από μητέρα σε κόρη εδώ και αιώνες.

Οι πίτες του Ζαγορίου θεωρούνται, ακόμη και σήμερα, το απόλυτο τεστ δεξιοτήτων μιας γυναίκας στην κουζίνα: ορισμένες φορές η συνταγή απαιτεί πολλά πολύ λεπτά, σχεδόν διάφανα, στρώματα φύλλου (ανοιγμένα στο χέρι, φυσικά). Πολλές φορές είναι η ανεπαίσθητη  δόση του ενός ή του άλλου βοτάνου που κάνει όλη τη διαφορά.

Συνήθως, η σειρά με την οποία προστίθεται το κάθε συστατικό ή η θερμοκρασία του πέτρινου φούρνου στον οποίο θα ψηθεί η πίτα είναι και οι πιο καθοριστικοί παράγοντες για το αποτέλεσμα. Πάντοτε όμως, αυτό που δίνει στις πίτες των Ζαγοροχωριών τις αξέχαστες γεύσεις τους είναι τα φρέσκα τοπικά προϊόντα. Ειλικρινείς και λαχταριστές, οι πίτες αποτελούν το γευστικό σήμα κατατεθέν του Ζαγορίου, ιδανικές για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδυνό αλλά και  για το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των γευμάτων!