Απόδραση για το σαββατοκύριακο

Το Ζαγόρι είναι από αυτά τα μέρη που, όταν τα επισκεφτείς, αμέσως μετανιώνεις που δεν προγραμμάτισες να μείνεις περισσότερες μέρες. Αλλά μην ανησυχείτε: ακόμη κι αν είστε εδώ μόνο για το σαββατοκύριακο, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να απολαύσετε “όσο περισσότερο” Ζαγόρι γίνεται κατά τη διαμονή σας – και φυσικά μπορείτε πάντα να ξανάρθετε!

Αν έχετε μόνο δύο μέρες στη διάθεσή σας, αφιερώστε την πρώτη στα χωριά Αρίστη και Πάπιγκο: πείτε έναν χαλαρό καφέ, εξερευνήστε τους πλακόστρωτους δρόμους της Αρίστης, θαυμάστε την αρχιτεκτονικής τη και μετά κατευθυνθείτε στο γειτονικό χωριό του Βίκου για να θαυμάσετε από ψηλά το συγκλονιστικό φαράγγι. Έπειτα κατευθυνθείτε προς το Πάπιγκο, περνώντας μέσα από την κοιλάδα του Βοϊδομάτη. Εκεί μπορείτε να σταματήσετε για πικνίκ (στα περισσότερα ξενοδοχεία και ξενώνες θα χαρούν να σας το ετοιμάσουν), να κολυμπήσετε, αν το επιτρέπει ο καιρός, ή απλώς να θαυμάσετε την παρθένα φύση αυτού του όμορφου ποταμού. Η κοιλάδα του Βοϊδομάτη αποτελεί την αφετηρία πολλών διαδρομών ιππασίας και ράφτιγκ, σπορ που ίσως θα θέλατε να δοκιμάσετε. Έξω από το Πάπιγκο αφιερώστε λίγο χρόνο για να θαυμάσετε τις Οβίρες, τις φυσικές πισίνες που είναι κρυμμένες σε ένα φαράγγι. Στο Πάπιγκο θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου και να απολαύσετε το γεύμα σας ή έναν καφέ (με γλυκό, φυσικά!) σε ένα από τα πολλά καφενεία του.

Αφιερώστε τη δεύτερη μέρα σας στην περιοχή των Κήπων και τα γύρω χωριά. Αν έρχεστε από τον βορρά, κάντε μια στάση στα Άνω Πεδινά για να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας και μετά συνεχίστε νοτιοανατολικά. Υπάρχει ένας αξιόλογος αριθμός χωριών που αξίζει να επισκεφτείτε: το μικρό, χαριτωμένο και καταπράσινο Κουκούλι είναι όμορφο όλες τις εποχές του χρόνου και έχει πεντάμορφα ρυάκια που κυλούν μέσα στο χωριό. Η Βίτσα διαθέτει καταπληκτικές θέες πάνω από την κοιλάδα του Βοϊδομάτη αλλά και πανέμορφες επαύλεις. Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο γειτονικό Μονοδένδρι έχει αυλές που κρέμονται στην κυριολεξία πάνω από το φαράγγι του Βίκου. Πιο ψηλά, το δάσος Οξιά οδηγεί σε ένα άλλο παρατηρητήριο του Βίκου. Έπειτα, κατευθυνθείτε προς τους Κήπους, και θαυμάστε τα πέτρινα γεφύρια στον δρόμο. Ολοκληρώστε τη διαδρομή σας στους Κήπους με ένα απολαυστικό γεύμα ή καφέ, φέρτε ξανά στο μυαλό σας όλες τις ομορφιές που είδατε και σχεδιάστε το επόμενο ταξίδι σας εδώ!