Πώς να έρθετε

Τα Ζαγοροχώρια βρίσκονται στα βουνά της ανατολικής και κεντρικής Πίνδου στην Ήπειρο. Η περιοχή συνδέεται με Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ δύο διεθνή αεροδρόμια (της Κέρκυρας και του Άκτιου) βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτά.

Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν όσους ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, αν και τα ταξιδιωτικά λεωφορεία ακολουθούν τις ίδιες διαδρομές. Αν πρόκειται να ταξιδέψετε τον χειμώνα, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί για τον καιρό και τις τυχόν απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε ορισμένους δρόμους λόγω ισχυρών καιρικών φαινομένων. Επίσης, είναι σημαντικό να διαθέτετε αλυσίδες χιονιού κατάλληλες για το αυτοκίνητό σας.

Από την Αθήνα:
Οι διαδρομές για τα Ζαγοροχώρια είναι δύο, και οι δύο μέσω σύγχρονων αυτοκινητόδρομων, και οι δύο με πολλές ευκαιρίες για ενδιαφέρουσες στάσεις. Η απόσταση,ανεξάρτητα από τη διαδρομή που θα επιλέξετε, είναι λίγο μικρότερη από 500 χιλιόμετρα. 

Επιλογή Α: Μέσω Πάτρας. Ακολουθήστε τον αυτοκινητόδρομο Α8 (Ολυμπία Οδός) προς Κόρινθο, Πάτρα, Πύργο. Πριν από την έξοδο για Πάτρα διασχίστε τον κόλπο του Ρίου είτε μέσω της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου είτε με τοferry. Συνεχίστε προς Ιωάννινα (Α5/Ε951). Όταν φτάσετε στα Ιωάννινα μπορείτε να ακολουθήσετε τον περιφερειακό γύρω από την πόλη ή να περάσετε μέσα από την πόλη για να φτάσετε στα Ζαγοροχώρια.

Επιλογή Β: Μέσω της ηπειρωτικής Ελλάδας και των Μετεώρων. Ακολουθήστε τον Α1/Ε75 προς Λαμία, έπειτα στρίψτε στον Α3 προς Καρδίτσα, Τρίκαλα και τέλος προς Καλαμπάκα (το χωριό στους πρόποδες των Μετεώρων). Από εκεί ακολουθήστε τον Ε92 προς την Εγνατία Οδό (Α2/Ε90) και στρίψτε προς Μέτσοβο / Ιωάννινα. Φτάνοντας στα Ιωάννινα μπορείτε να ακολουθήσετε τον περιφερειακό ή να διασχίσετε την πόλη για να φτάσετε στα Ζαγοροχώρια.


Από τη Θεσσαλονίκη:
Η σύγχρονη Εγνατία Οδός (Α2/Ε90) είναι στις υπηρεσίες σας, για να ταξιδέψετε από τη Θεσσαλονίκη στα Ιωάννινα. Φτάνοντας στα Ιωάννινα μπορείτε να ακολουθήσετε τον περιφερειακό ή να διασχίσετε την πόλη για να φτάσετε στο Ζαγόρι. Ηαπόστασηείναιπερίπου 300 χιλιόμετρα.


Από το Άκτιο:
Αν φτάσετε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Άκτιου, έχετε δύο επιλογές διαδρομών για να συνεχίσετε προς το Ζαγόρι: είτε θα ακολουθήσετε τον δυτικό παραλιακό δρόμο 18/Ε55 προς την Ηγουμενίτσα και μετά την Εγνατία Οδό (Α2/Ε90) είτε θα οδηγήσετε γύρω από τον Αμβρακικό κόλπο στην Εθνική Οδό 21 για να βρείτε τον Α5/951 τον οποίο και θα ακολουθήσετε για να φτάσετε στα Ιωάννινα. Στα Ιωάννινα μπορείτε να ακολουθήσετε τον περιφερειακό ή να διασχίσετε την πόλη για να φτάσετε στο Ζαγόρι. Η δεύτερη διαδρομή είναι 140 χιλιόμετρα ενώ η πρώτη περίπου 180 χιλιόμετρα.


Από την Κέρκυρα ή την Ηγουμενίτσα: Η απόσταση από την Ηγουμενίτσα για τα Ζαγοροχώρια είναι μικρή, γύρω στα 120 χιλιόμετρα, ανάλογα με τον τελικό σας προορισμό. Ακολουθήστε την Εγνατία Οδό (Α2/Ε90) προς τα Ιωάννινα, έπειτα τον περιφερειακό ή διασχείστε την πόλη για να φτάσετε στο Ζαγόρι. Από την Κ¨ερκυρα, μπορείτε να πάρετε το ferry για Ηγουμενίτσα - ο διόπλους διαρκεί περίπου μια ώρα, ενώ καλύπτεται με πολλά δρομόλογια τη μέρα.