Διάκριση για το ΖEN στα Τourism Awards

Λίγους μήνες μετά την ίδρυση του Zagori Excellence Network (ZEN) ήρθε η πρώτη διάκριση για το καινοτόμο αυτό δίκτυο με το Silver Award στην κατηγορία Strategic Partnership – Synergy. H απονομή στην ομάδα του The Synergies Project έγινε από το Γενικό Διευθυντή του ΣΕΤΕ κ. Αλέξανδρο Λαμνίδη 

Το Zagori Excellence Network αποτελεί το πρώτο στην Ελλάδα δίκτυο ιδιωτικών επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε για την προβολή και προώθηση της περιοχής των Ζαγοροχωρίων, λειτουργώντας στη βάση των συνεργιών των επιχειρήσεων της περιοχής.

Το The Synergies Project, το οποίο αποτελεί μια σύμπραξη των εταιρειών W2Strategy και Maestro Group, ξεκίνησε την επεξεργασία ενός μοντέλου για την προβολή της περιοχής των Ζαγοροχωρίων, μετά από σχετικό αίτημα επιχειρήσεων της περιοχής. Σχεδίασε μια στρατηγική για την ανάπτυξη και προβολή του τουριστικού προϊόντος των Ζαγοροχωρίων, στη βάση της δημιουργίας ενός δικτύου επιχειρήσεων της περιοχής, του ZEN (Zagori Excellence Network), το οποίο δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο 2013.

Βασική στρατηγική είναι η δημιουργία μιας ενιαίας, συμπαγούς εικόνας για την περιοχή και η ανάπτυξη εργαλείων προβολής και προώθησης με κεντρική αναφορά το δίκτυο των επιχειρήσεων. Το δίκτυο επιχειρήσεων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία προώθησης και προβολής της περιοχής, την ίδια στιγμή που μέσα από τις συνέργειες δημιουργεί ένα ενιαίο, υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν. 

Η αποστολή του ZEN είναι διττή: από την μία πλευρά να αποτελέσει μια κοινή προσπάθεια προώθησης και ανάδειξης του Ζαγορίου ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, όχι μόνο την χειμερινή περίοδο αλλά καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Από την άλλη πλευρά, να αποκτήσει μια αυτοτελή δυναμική και να δύναται να προωθήσει τις επιχειρήσεις-μέλη του, μέσα από την αναγνώριση του ίδιου ως τη σύμπραξη των κορυφαίων επιχειρήσεων της περιοχής. 

Το Zagori Excellence Network λειτουργεί στην λογική ενός affiliation, με την καινοτομία ότι δεν απαρτίζεται από ομοειδείς επιχειρήσεις αλλά από επιχειρήσεις που συνθέτουν τελικά το τουριστικό προϊόν και την τουριστική εμπειρία που βιώνουν οι επισκέπτες. Έτσι τα 18 μέλη του είναι ξενοδοχεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, ενώ μπορούν να συμμετέχουν όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στον τουρισμό. 

Δημιουργήθηκε ενιαία ταυτότητα, κοινή ιστοσελίδα προβολής και προώθησης, κοινό branding στις επιχειρήσεις, συνέργειες που αφορούν στην παροχή προνομίων στους επισκέπτες που κάνουν χρήση υπηρεσιών των μελών του δικτύου, ενώ έχει προγραμματιστεί μια σειρά δράσεων για το 2014, που αφορούν στην προώθηση της περιοχής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, κοινή προβολή σε μέσα μαζικής ενημέρωσης στο εξωτερικό κ.α. 

Η χρηματοδότηση των ενεργειών προέρχεται από την ετήσια συνδρομή των μελών, από χρηματοδοτήσεις που επιδιώκονται για την υλοποίηση δράσεων καθώς και από χορηγίες, ενώ τη διαχείριση του Zagori Excellence Network πραγματοποιεί το The Synergies Project. 

Δεδομένου ότι κεντρικός στόχος του Zagori Excellence Network είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, έχουν τεθεί συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια για την είσοδο νέων μελών, έτσι ώστε το δίκτυο να αντιπροσωπεύει πάντοτε τις κορυφαίες επιχειρήσεις της περιοχής και με τη δυναμική που αναπτύσσει να δημιουργεί κίνητρα σε άλλες επιχειρήσεις να αναβαθμιστούν έτσι ώστε να μπορούν να ενταχθούν ως μέλη.