Ζάκυνθος Τα σημαντικότερα μουσεία της Ζακύνθου
map

Τα σημαντικότερα μουσεία της Ζακύνθου

Πέρα από χαλάρωση, διασκέδαση και καλό φαγητό, η Ζάκυνθος έχει να προσφέρει πολλά και στον τομέα του πολιτισμού. Το νησί διαθέτει πολύ σημαντική πολιτιστική κληρονομιά την οποία μπορεί κανείς να μάθει επισκεπτόμενος κάποιο από τα διάφορα μουσεία που υπάρχουν διάσπαρτα στη Ζάκυνθο. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

  • Το Βυζαντινό Μουσείο της Ζακύνθου στην πλατεία Διονυσίου Χολομού
  • Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων στην πλατεία Αγίου Μάρκου
  • Το Μουσείο Αγροτικού Πολιτισμού στα Πηγαδάκια
  • Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Χέλμης στην Αγία Μαρίνα
  • Το Ναυτικό Μουσείο στην Τσιλιβή
  • Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου στη Δάφνη

Παρακάτω θα δούμε κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τους σημαντικούς αυτούς χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος:

Tο Βυζαντινό Mουσείο της Ζακύνθου

Στη χώρα της Ζακύνθου και συγκεκριμένα στην πλατεία Διονυσίου Σολομού, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου. Το μουσείο είναι γνωστό και ως Μουσείο της Ζακύνθου και όπως αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τα εκθέματα είναι της βυζαντινής εποχής. Το κτίριο χτίστηκε το 1908, όμως ανακατασκευάστηκε ξαναλειτούργησε το 1960, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της δεκαετίας 1950.

Στο Βυζαντινό Μουσείο της Ζακύνθου μπορεί κάποιος να βρει βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκθέματα σε μία μόνιμη συλλογή. Στον ίδιο χώρο, επίσης, διοργανώνονται διάφορες δραστηριότητες πολιτιστικού περιεχομένου και εκδηλώσεις. Βασικά εκθέματα αποτελούν τα δύο εικονοστάσια των εκκλησιών του Παντοκράτορα και του Αγίου Δημητρίου, καθώς επίσης πλήθος από αγιογραφίες πού προέρχονται από διάφορα μοναστήρια και εκκλησίες του νησιού. Μία ολόκληρη αίθουσα είναι επίσης αφιερωμένη στα έργα σπουδαίων ζωγράφων της Κρητικής Σχολής και Ζακύνθιων ζωγράφων, όπως ο Νικόλαος Καντούνης κι ο Νικόλαος Κουτούζης. Τέλος στο Βυζαντινό Μουσείο μπορεί να βρει κανείς φορητές εικόνες του 17ο και 18ο αιώνα.

Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων

Το συγκεκριμένο μουσείο είναι αφιερωμένο στον Διονύσιο Σολωμό και στον Ανδρέα Κάλβο. Μπορεί κανείς να το επισκεφτεί στην πλατεία του Αγίου Μάρκου που βρίσκεται στα βόρεια. Τα βασικότερα εκθέματα του Μουσείου αποτελούν τοπικά έργα τέχνης, κυρίως του 18ου και 19ου αιώνα. Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται εκτός των άλλων και γλυπτά, κεραμικά, αλλά και μουσικά όργανα σύγχρονων επιφανών Ζακυνθίων. Παράλληλα, βρίσκει κανείς και πολλά πορτρέτα, πολλά από τα οποία είναι αφιερωμένα σε προσωπικότητες που έζησαν και έδρασαν στη Ζάκυνθο.

Το μουσείο είναι ανοιχτό όλες τις ημέρες της εβδομάδας από το πρωί στις 9:00 έως τις 14.00 το μεσημέρι. Η γενική είσοδος είναι 4 ευρώ και υπάρχει και μειωμένο εισιτήριο 2 ευρώ για φοιτητές, πολύτεκνος, άτομα με ειδικές ανάγκες και συνταξιούχους. Το μουσείο διοργανώνει επίσης κατά καιρούς και διάφορες εκδηλώσεις και ψηφιακές εκθέσεις ή διαδικτυακά συνεδρία.

Μουσείο Αγροτικού Πολιτισμός στα Πηγαδάκια

Πρόκειται για το Λαογραφικό Βερτζάγιο Μουσείο, θέμα του οποίου αποτελεί η αγροτική ζωή του νησιού της Ζακύνθου κατά τον 19ο αιώνα μΧ. Το μουσείο βρίσκεται στο ιδιαίτερα γραφικό χωριό Πηγαδάκια. Περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα βυζαντινών ζακυνθινων σπιτιών μιας άλλης εποχής, που είναι διακοσμημένα με κομψότητα και καλαισθησία.

Το συγκεκριμένο μουσείο είναι ιδιωτικό και λειτουργεί από τη δεκαετία του 1990. Ανάμεσα στα εκθέματα μπορεί κανείς να βρει μηχανήματα και εργαλεία, οικιακά σκεύη κι άλλες εγκαταστάσεις και βοηθήματα που χρησιμοποιούσε ο αγροτικός πληθυσμός της Ζακύνθου πριν τις αρχές του 20ου αιώνα. Ως εκθέματα υπάρχουν, επίσης, διαθέσιμα αποκόμματα και εξώφυλλα από παλιές εφημερίδες, χάρτες, καθώς και παλιά νομίσματα που κυκλοφορούσαν στο νησί.

Μουσείο Φυσικής Ιιστορίας Χέλμης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας διαθέτει εκθέματα της ζακυνθινής φύσης. Στο μουσείο μπορεί κανείς να βρει περισσότερα από 6.000 διαφορετικά αντικείμενα που αφορούν τον φυσικό κόσμο και το φυσικό περιβάλλον της Ζακύνθου. Στο μουσείο φιλοξενείται μία μόνιμη έκθεση με θέμα τα οικοσυστήματα της Ζακύνθου, τα ζώα και τον ανόργανο κόσμο της γης. Υπάρχει μία συλλογή πετρωμάτων, αίθουσα εντομολογίας, θαλάσσια εκθέματα και αίθουσα ορνιθολογίας.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Χέλμης μόνο με ραντεβού από τις 9:00 το πρωί ως τις 17:00 το απόγευμα. Το εισιτήριο είναι 6 ευρώ για τους ενήλικες και 3 ευρώ για τα παιδιά και για μεγάλα γκρουπ άνω των 10 ατόμων.

Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο

Ο Ζακυνθινός ζωγράφος Αντώνιος Μιλάνος δημιούργησε το μουσείο ναυτικής ιστορίας στην περιοχή Τσιλιβή. Ο ίδιος υπήρξε, άλλωστε, και καραβογράφος, ενώ ασχολήθηκε πολύ με την ζωγραφική απεικόνιση της ναυτικής ιστορίας του ελληνικού έθνους, από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας. Στο μουσείο υπάρχουν 140 υδατογραφίες απ’ ολόκληρη την ελληνική ιστορία. Παράλληλα, ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν ιστορικά ντοκουμέντα και κειμήλια, βιβλία, φωτογραφίες, ναυτικές στολές, παράσημα, μοντέλα πλοίων κλπ. Υπάρχει, επίσης, ένα ξεχωριστό βυζαντινό τμήμα με όλα τα πλοία της εποχές του Βυζαντίου ως και την άλωση.

Το μουσείο διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις από σχολεία της Ζακύνθου, καθώς και άλλων περιοχών της Ελλάδος, με την διοργάνωση και παραλλήλων εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για τα παιδιά.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου βρίσκεται στα νότια του νησιού, στη Χερσόνησο Βασιλικού. Σκοπός του είναι η προστασία και ενημέρωση για τη διατήρηση των ζώων και των φυτών της περιοχής, που αποτελούν φυσική κληρονομιά για τη Ζάκυνθο. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους της Ζακύνθου, όπου αναπαράγεται η θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα. Σημαντικός βιότοπος είναι επίσης και για τη μεσογειακή φώκια Μονάχους-Μονάχους και πλήθος από μεταναστευτικά πτηνά.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο διαθέτει προγράμματα δραστηριοτήτων φύλαξης και ενημέρωσης, επιστημονικής παρακολούθησης, εκπαίδευσης, καθώς και δράσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού. Πρωταρχικός στόχος, ωστόσο, παραμένει πάντα η προστασία και διαφύλαξη του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου της Ζακύνθου.